tapas recept
TAPAS BANNERS
TAPAS RECEPTEN
tapas recepten rssfeed

TAPAS INGREDIENTEN

Een tapas recept is eenvoudig. Men onderscheidt koude tapas recepten en warme tapas recepten. De voornaamste ingeredienten die bij tapas recepten gebruikt worden laten wie hier de revue paseren. Tapas recepten met scampi zijn altijd een succes, zowel warme tapas recepten met scampi als koude tapas recepten met scampi.

chorizo -  ham -  kaas -  scampi -  zalm

SCAMPI

De namen scampi’s en gamba’s worden vaak door elkaar gegooid. Gamba’s zijn garnalen en scampi zijn kreeftachtigen. 

scampi gamba

Simpel, maar toch blijft de taalverwarring toeslaan door de verschillende benamingen in Italiaanse, Spaanse en andere keukens. Hoe zit dat nu? In Nederland wordt gamba’s als verzamelnaam gebruikt voor alle grote warmwater garnalen. Ze leven in de oceaan langs de kust van Spanje en Portugal maar worden vooral uit China aangevoerd. Scampi komen uit de koude wateren van Bretagne, Schotland, Noorwegen en Canada. De schaarloze exemplaren uit de Pacifische Oceaan lijken verdacht veel op reuzengarnalen, maar vallen ook onder de kreeftachtigen.

Als Belgen spreken over scampi dan hebben zij het over de ongepelde staarten van grote garnalen. Dus zonder kop. Met kop worden ze gamba’s genoemd. Spanjaarden zijn dol op die koppen en vinden het een schande als je een gamba eet zonder het kopje leeg te zuigen. Met gamba wordt in Spanje een bepaalde groep aangeduid: de Parapaenaeus Longirostris. Daarnaast zijn er meer benamingen voor soorten, zoals Camaron (o.a. Noordse garnalen), Langostino (sommige Penaeïde garnalen) en Quisquilla (Noordzeegarnaal).  In het Italiaans is scampi het meervoud van scampo wat vreemd genoeg garnaal betekent. In feite gaat het om de Atlantische langoustine: een kleine kreeftachtige met twee scharen en een roze pantser. Ze worden ook wel nieroogkreeftjes of Noorse kreeftjes genoemd (geen langoest, dat is weer een andere soort). De Fransen spreken over crevettes, des bouquets en eveneens over gambas. De Engelsen maken taalkundig een onderscheid tussen kleine en grote garnalen. De kleine zijn shrimps en de grotere worden prawns genoemd.

Welke naam er ook aan het beestje wordt gegeven, schaaldieren zitten boordevol voedingsstoffen als ijzer, fosfor, calcium en magnesium en zijn ook nog eens caloriearm. 

Tot mijn verbijstering laten sommige mensen het darmkanaal – dat zwarte sliertje op de rug - soms gewoon zitten. Behalve het  onaantrekkelijke idee schijnt dat ook een onaangename metaalachtige smaak achter te laten.

tapas

Tapas recepten met scampi mogen niet ontbreken op uw tapas buffet. Een scampi tapas recept geeft uw tapas party een extra toets. Probeer verschillende scampi tapas recepten! Zorg voor voldoende variatie tussen warme tapas recepten met scampi en koude tapas recepten met scampi. Zorg ook voor afwisseling tussen tapas recepten met vlees en tapas recepten met vis.

bieber perfume - saunabarrel - goedkope pelletkachels - vouwfietsen vergelijken - springkussenverhuur - oatmeal diet