tapas recept
TAPAS BANNERS
TAPAS RECEPTEN
tapas recepten rssfeed

TAPAS INGREDIENTEN

Een tapas recept is eenvoudig. Men onderscheidt koude tapas recepten en warme tapas recepten. De voornaamste ingeredienten die bij tapas recepten gebruikt worden laten wie hier de revue paseren. Tapas recepten met ham zijn altijd een succes, zowel warme tapas recepten met ham als koude tapas recepten met ham.

chorizo -  ham -  kaas -  scampi -  zalm

HAM

Ham (in Vlaanderen vaak hesp en in Oost-Nederland vaak schink of schenk genoemd) is het gedroogde, gepekelde of gerookte vlees van het dikke deel van de achterbout van een varken.

parmahamserranoham

Bekende hamsoorten zijn: ardennerham, beenham, droge ham, kempische ham,  parmaham, serranoham, ...

Serranoham is een rauwe ham, oorspronkelijk afkomstig uit de Spaanse bergen. Tegenwoordig wordt hij gemaakt van een speciaal gefokt Spaans varkensras.

De originele serranoham is te herkennen aan het S-logo. Nadat de verse ham in een pekelbad met kruiden heeft gelegen, rijpt hij zo'n negen maanden in een ruimte waar de temperatuur langzaam toeneemt tot 30 °C. Tegelijkertijd neemt de vochtigheid af. Serranoham is heerlijk op de pizza of in een salade.

Serranoham wordt altijd gezien als een uiterst vette en calorierijke ham, maar dit is niet waar. De ham is erg rijk aan ijzers en eiwitten en juist vetarm. Hierdoor wordt deze ham soms ook voorgeschreven aan mensen met bloedarmoede of ijzertekort.

Parmaham of Prosciutto di Parma in het Italiaans is een op traditionele manier gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma. Parmaham is een beschermde naam, hetgeen betekent dat alleen die ham Parmaham mag heten die aan de volgende voorwaarden voldoet:
Na de slacht wordt de ham ingewreven met Siciliaans zeezout. Er wordt minder zout gebruikt dan bij andere rauwe hamssoorten. Dit geeft de relatief zoete, milde smaak die zo kenmerkend is voor parmaham. Na het zouten gaan de hammen de koelcel in waar ze 60 a 70 dagen rusten. Daarna worden de hammen gewassen en kan het droogpreces beginnen. Na zes maanden voorrijpen wordt de opening aan de onderkant van de ham, het gedeelte zonder zwoerd, ingesmeerd met een mengsel van vet, een beetje meel en wat peper, om het vlees tegen bederf en verharding te beschermen. De ham moet daarna nog minstens 12 tot 15 maanden rijpen.

Parmaham is herkenbaar aan een vijfpuntige Kroon op de ham of op de verpakking. 

tapas

Tapas recepten met ham mogen niet ontbreken op uw tapas buffet. Een ham tapas recept geeft uw tapas party een extra toets. Probeer verschillende ham tapas recepten! Zorg voor voldoende variatie tussen warme tapas recepten met ham en koude tapas recepten met ham. Zorg ook voor afwisseling tussen tapas recepten met vlees en tapas recepten met vis.

bieber perfume - saunabarrel - goedkope pelletkachels - vouwfietsen vergelijken - springkussenverhuur - oatmeal diet