tapas recept
TAPAS BANNERS
TAPAS RECEPTEN
tapas recepten rssfeed

TAPAS INGREDIENTEN

Een tapas recept is heel eenvoudig. Men onderscheidt koude tapas recepten en warme tapas recepten. De voornaamste ingeredienten die bij tapas recepten gebruikt worden, laten wie hier de revue passeren.

chorizo -  ham -  kaas -  scampi -  zalm

CHORIZO

Chorizo is een Spaanse worstsoort die kruidig van smaak en roodachtig van kleur is en een stevige, grove structuur heeft. Een kenmerkend ingrediënt is de pimiento choricero, een paprika, wat niet alleen zorgt voor de smaak en de rode kleur van de chorizo, maar ook bijdraagt aan een betere houdbaarheid. Normaal gesproken wordt chorizo vervaardigd van zeer grof gehakt, vettig varkensvlees. Andere belangrijke bestanddelen zijn zout, knoflook, oregano, suiker en eventueel andere kruiden zoals komijn.

chorizo tapas recept

Chorizo is zowel vers als gedroogd te verkrijgen en in het laatste geval soms ook gerookt. De worst wordt gebruikt als broodbeleg, in stoofschotels meegekookt, gebraden of soms ook gegrild gegeten.

Vooral in Spanje bestaan veel varianten die onder andere populair zijn voor tapas. Een bekende variant is de Pamplona die van iets fijner gehakt, of eventueel zelfs gemalen vlees gemaakt is.

Buiten Europa zijn vooral de Mexicaanse of Caribische varianten van de chorizo bekend die een ander kruidenaroma hebben en vaak gemaakt zijn van gemalen vlees. Bovendien worden deze vooral vers aangeboden.

Als geboorteland van de chorizo wordt algemeen de Spaanse regio Extremadura genoemd. Het verhaal gaat dat een geestelijke uit Badajoz in 1576 voor het eerst de naam churizo gebruikte (Catalaans voor druipend vet) omdat de worsten tijdens het drogen vet lekten. 

Chouriço is een Portugese worst die wel eens met chorizo verward wordt, maar iets anders gekruid is. .

Chaurice is een worstsoort uit Louisiana die veel van chorizo weg heeft en ook zowel vers als gedroogd voorkomt.

Chorizo con huevos (chorizo met eieren) is een populair ontbijtgerecht in Mexico en het zuiden van de V.S. en wordt gemaakt door eenvoudigweg tijdens het bakken van een roerei stukjes chorizo er doorheen fijn te prakken zodat beide tijdens het garen goed vermengd raken. 

Huevos con chorizo (eieren met chorizo) is een traditioneel gerecht in sommige streken van Spanje, waarbij chorizo en eieren naast elkaar (niet door elkaar) gefrituurd worden in een pan met een diepe laag olijfolie of varkensvet op hoge temperatuur. 

Choripán is een populaire snack in veel Zuid-Amerikaanse landen. Dit is een gegrilde chorizo in een broodje of tussen sneetjes witbrood, met mayonaise of andere sausjes zoals chimichurri. Als een over de lengte opengesneden (maar niet helemaal doorgesneden) gekookte chorizo gebruikt wordt spreekt men van een mariposa (vlinder).

In het Spaans wordt chorizo denigrerend gebruikt voor een kleine dief of oplichter. In de Mexicaans volkstaal wordt chorizo ook wel gebruikt voor penis.

tapas

justin bieber perfume - sauna prijzen - pelletkachel kopen - vouwfiets kopen - springkussen huren - oatmeal diet